FESTIVALIS „VIRUS‘26“. VIZUALINIŲ EKSPERIMENTŲ TEATRO „KOSMOS THEATRE“ SPEKTAKLIS „KAFKA INSOMNIA“

DATA

2021-12-19, 18:00 val.

Vieta

Valstybinio Šiaulių dramos teatro Mažoji salė, Šiauliai

Kaina

0.00 €

Renginys pasibaigęs
100% saugus apsipirkimas

Pagrindinė renginio informacija

Nuolaidos: 6 Eur moksleiviams, studentams, senjorams, neįgaliesiems (pateikus dokumentus)

Nuolaidos: 6 Eur – asmenų grupei nuo 10 žmonių

Nemokamai: iki 7 metų (neužimant papildomos sėdėjimo vietos)

Trukmė: 150 min.

GALIMYBIŲ PASAS: PRIVALOMAS

Svarbi informacija

  • Bilietus įsigyti galima visose TICKET MARKET kasose, PayPost skyriuose (žr. bilietų kasos) bei internetu
  • Vienu kartu galima užsakyti ne daugiau kaip 15 bilietų, perkant internetu
  • Bilietams yra taikomi mokesčiai
  • Bilietai yra negrąžinami ir nekeičiami
  • Daugiau informacijos visą parą: tel. 1588 (pagal Jūsų ryšio operatoriaus tarifus)
Renginys pasibaigęs
FESTIVALIS „VIRUS‘26“. VIZUALINIŲ EKSPERIMENTŲ TEATRO „KOSMOS THEATRE“ SPEKTAKLIS „KAFKA INSOMNIA“

„Spalio 2. Bemiegė naktis. Jau trečia iš eilės. Aš greitai užmiegu, bet po valandos prabundu, lyg būčiau įkišęs galvą į nesamą skylę. Nuo tada visą naktį iki penkių tarsi miegu, tačiau tuo pat metu ryškūs sapnai neleidžia užmigti. Aš formaliai tarsi miegu greta savęs, o pats tuo metu turiu grumtis su sapnais.“ (Dienoraščiai. 1910–1923, Franz Kafka)

Vizualinis gyvos muzikos spektaklis paaugliams ir suaugusiems „KAFKA INSOMNIA“ pasakoja sapniškai realistišką čekų rašytojo Franco Kafkos vienos nemigos nakties istoriją. Sapnavimas būdraujant – tai kūrybos metodas, gyvenimo būdas, ligos padarinys ar pagrindinė Kafkos literatūrinio pasaulio genialumo sąlyga? Nemigos kuriamas ir į apčiuopiamą tikrovę įsiveržiantis sapnas F. Kafkos kūrybą paverčia sąlygine, pilną netikėtų įvaizdžių, ištęsto laiko pojūčio, pirmalaikių absurdo, egzistencializmo ar net siurrealizmo apraiškų, einančių koja kojon su realizmo mokyklai būdingais nuosekliais aprašymais.

Projekto iniciatorius kompozitorius Andrius Šiurys (2020 m. Lietuvos kompozitorių sąjungos Jaunojo kompozitoriaus prizas) muzikinio spektaklio idėją pagal F. Kafkos kūrybą nešiojosi jau seniai. „Kartą, maždaug prieš pusantrų metų, iškėliau sau klausimą – nuo kurio menininko kūrybos atsispirdamas norėčiau sukurti audiovizualinį spektaklį? Kokiam menininkui – dailininkui, poetui, kompozitoriui – labiausiai pritariu? Ir kas yra tie žmonės, su kuriais turėčiau tai daryti – eksperimentuoti, improvizuoti ir nardyti ten, kur vienas atsidurti neišdrįsčiau? Tuo metu F. Kafką pasirinkau dėl jo tamsos ir absurdo. Jau gerokai anksčiau žinodamas režisieriaus Žilvino Vingelio asmenybę bei jo kūrybos stilių (ypatingai vertinu jo gebėjimą jungti skirtingas meno formas bei siurrealistinę teatrinę kalbą), neabejojau – šį spektaklį turime kurti kartu. Su Žilvinu esame sukūrę ne vieną darbą, praktiškai ir teoriškai kartu tyrinėjome vizualinio teatro žanrą, svajojome apie savo eksperimentinį teatrą. Jam itin svarbi spektaklio muzika, taip pat turime panašų matymą, todėl smagu, jog „Kafka Insomnia“ karantino dėka tampa pirmuoju mūsų naujojo teatro „Kosmos Theatre“ spektakliu teatro scenoje”.

„Komanda surinkta labai stipri ir įvairi. Nors kartu dirbame ne pirmą kartą, bet pirmą kartą su tokia atvira medžiaga ir tokioje eksperimentinėje aplinkoje. F. Kafkos pasaulyje viskas stovi vietoje, niekam nelemta išjudėti iš esamo taško ir tuo pat metu – gyvybės tame taške daugiau, nei sugebame aprėpti. Tai literatūra, scenoje iškelianti reliatyvaus laiko organizavimo poreikį, vaizdo ir atmosferos svarbą, siūlanti naujus scenų montažo būdus. Joje grėsmingai koketuoja humoras ir siaubas, veiksmas ir stagnacija, garsas ir tyla. Tų tylų bei garsų ieškoti ir pats, be abejonės, būčiau kvietęsis Andrių, todėl smagu, kad jis tai padarė pirmas. Procesas nėra tradicinis. Leidžiame sau pradėti nuo asociacijų, o ne nuo teksto, intuicijos, o ne naratyvo. Manau, kad šis spektaklis bus įdomus tiek tradicinei teatro publikai, tiek ilgais monologais ir rūmų intrigomis nebesižavintiems jaunesniems žiūrovams.” – teigia spektaklio režisierius Žilvinas Vingelis.

APDOVANOJIMAI

2020 m. „Fortūnų“ diplomas kompozitoriui Andriui Šiuriui, už muziką spektakliui.

Kompozitorius Andrius Šiurys už geriausią muziką nominuotas 2021 m. „Auksiniam scenos kryžiui“.

 

Režisierius: Žilvinas Vingelis

Kompozitorius: Andrius Šiurys

Dailininkė: Paulina Simutytė

Šviesų dailininkas: Aistis Lansbergas

Video projekcijų dailininkas: Kornelijus Jaroševičius

Gyvai groja: saksofonininkas Danielius Pancerovas ir gitaristas Justinas Žilys

Vizualinių eksperimentų teatro „Kosmos Theatre“ bei Kauno miesto kamerinis teatras koprodukcija.

 

TREILERIS

ŠIUOLAIKINIO MENO FESTIVALIO „VIRUS‘26“ PROGRAMA

 

ORGANIZATORIUS:

Šiaulių dailės galerija

Vilniaus g. 245, 76343 Šiauliai

Juridinio asmens kodas 193309312

bilietas per 1 min.
Renginys pasibaigęs
Renginio organizatorius prisiima visišką atsakomybę dėl renginio, jo vykdymo, neįvykimo, kokybės, turinio, pateikiamos informacijos apie renginį ir visų kitų su renginiu susijusių aplinkybių. TICKET MARKET teikia renginio organizatoriui tik bilietų platinimo paslaugą ir už renginį bei jo vykdymą neatsako. TICKET MARKET veikia kaip atsiskleidęs tarpininkas.

PERKAMIAUSI RENGINIAI