Muzikos ir baleto spektaklis „4308“

DATA

2023-08-24, 19:00 val.
Ketvirtadienis

Vieta

Valstybinis Šiaulių dramos teatras, Šiauliai

Kaina

0.00 €

Renginys pasibaigęs
100% saugus apsipirkimas

Pagrindinė renginio informacija

Nuolaidos: netaikomos

Renginio trukmė: 60-80 min.

Petrauka: Nėra

Nemokamai: vaikai nemokamai neįleidžiami

Svarbi informacija

  • Bilietus įsigyti galima visose TICKET MARKET kasose (žr. bilietų kasos) bei internetu
  • Bilietams yra taikomi mokesčiai
  • Bilietai yra negrąžinami ir nekeičiami, nebent nurodyta kitaip renginio aprašyme.
Renginys pasibaigęs
Muzikos ir baleto spektaklis „4308“

Festivalio akcijos „Šiaulių naktys 13“ gyvos muzikos ir baleto performansas „4308“, skirtas paminėti Ukrainos nepriklausomybės dienos šventę kartu su kompozitoriumi Ignu Juzoku, būgnų šamanu Gintu Gascevičiumi bei Ethno Contemporary Ballet (Ukraina).
Taip jau atsitiko, kad mes jau daugiau nei metus padedame Ukrainos menininkams įsilieti į bendrus meno projektus su Lietuvos kūrėjais. Šiais metais į „Šiaulių naktų“ sūkurį pakvietėme kompozitorių, prodiuserį, atlikėją ir garso dizainerį Igną Juzoką ir plataus profilio būgnininką kūrėją šiaulietį Gintautą Gascevičių, o itin išraiškingą muziką lydės Ethno Contemporary Ballet atliekamas šokis. Visą performansą vienija kodas 4308, kurį įstačius į kvadratinius langelius gautųsi – A3OB. Šis legendinis Mariupolio gynėjų  batalionas - daugiau nei Ukrainos kovų simbolis – tai stiprybės, laisvės, garbės, ištvermės ir begalinės meilės Ukrainai simbolis. Šie kovotojai – nepalaužiamumo simbolis, ir ši tema bus vystoma muzikinėje šokio kelionėje „4308“.
Šis kūrinys – pasaulinė premjera, kurią pristato „Šiaulių naktys“

Apie kūrėjus:
Ignas Juzokas
Kuria muziką teatrui (režisierių D. Kazlausko, A. Giniočio, I. Stundžytės, K. Smorigino, P. Ignatavičiaus, O. Koršunovo spektakliams), kinui (J. Javaičio, R. Čekuolytės juostos), atlikimui (LowAir šokio performansui “Nuosprendis”, “GDA-DAG” kariljonui, trimitui ir elektronikai ar net techno “Kubai” simfoniniam orkestrui).
Nuo šių didelių garsų perėjo prie elektronų srautų. Gimė meilė ir gilus tarpusavio supratimas tarp jo ir garso sintezatorių. Prasidėjo modulinio sintezatoriaus (labiau ‘performance system’) kūrimas ir pasinėrimas į jo skleidžiamų garsų visatą. Toje visatoje atsirado vietos ir “gyvai” atliekamai muzikai (duetas su pianistu F. Raskovic). Nevengia į rankas paimti kontraboso (nuo to, tiesa, ir prasidėjo muzikinis gyvenimas) ar bosinės gitaros.
Gyvena ir koncertuoja “abejose scenos pusėse” - tiek kaip atlikėjas, tiek kaip garso režisierius. Ant scenos užlipa ir su Kristijonu Ribaičiu (kuris juo pasitiki ir kaip savo kūrybos prodiuseriu), ir su operos “Alfa” kolektyvu, ir su Filippos Raskovic’ium, ir vienas. Prie garso pulto galima sutikti Solo ansamblio koncertuose, kuriuose nevengia gyvai pagroti šiek tiek noise ar drone muzikos, šiuolaikinės akademinės (ir ne tik) muzikos festivaliuose (“Jauna muzika”, “Druskomanija”).


Iš studijos su šypsena išeina kartu su Kristijonu Ribaičiu, Jonu Šarkumi (punktò), ar Ambulance on fire kolektyvu. Muzika jam - kasdienybė, kurią nuskaidrina garsai! Pasakoja muzikas… O šiame projekte jis kuria pagrindinę muzikos liniją…
https://www.youtube.com/user/magneticfieldsdj

Gintautas Gascevičius
Gintautas Gascevičius Ginc - performeris, būgnų ir perkusijos meistras, kompozitorius.
Šiandien Gintautas yra daugelio muzikinių projektų dalyvis, spektaklių garso takelių autorius, kuriantis be standartų ir nuolat stebinantis klausytojus netikėtomis mušamųjų, vokalo, vaizdinių konceptualizacijomis.
G. Gascevičiaus solinis albumas „FonoGrafijos“ įvertintas, kaip vienas konceptualiausių 2017 m. išleistų albumų. Ryškiu individualiu braižu išsiskiriantis kūrėjas meno pasaulyje vertinamas kaip ypač originalus muzikinių performansų kūrėjas ir atlikėjas.

2018 metų menininko darbas – CD albumas „Varava“. Čia autorius daug dėmesio skyrė erdvės, kaip muzikos instrumento, organiškame buvime idėjų, poskonių, įtakų pynėje. Vietomis sąmoningai vengiama sterilumo, žengiama už profesionalumo ribų, audžiant muzikinį audinį, nevengiama suskambėti neįprastai. Jo muzika kuriami pasauliai labai vizualus. Tai tikras garsų teatras.
Albumo skambesys visiškai kitoks negu „FonoGrafijos“, nors Gintautas ir tęsia kūrybines keliones atvaizdų ir vizijų „portalais“. Tai naršymas po neatrastus pasaulius, nepažintos teritorijos landšaftų tyrinėjimas ir jų topografinis žymėjimas.
2020 išleistas trečias solinis albumas „Oneirologija“ (graik. oneiros – sapnas, logos – mokslas). Tai trečioji trilogijos dalis – pirmąjį albumą jis dedikavo Vietai, antrąjį – Erdvei, o pastarasis, kaip pats sako, apie Vidų.
„O kas, jeigu visa tai yra sapnas? Ir tuoj, suskambėjus žadintuvui, tu pabusi. Arba pabus tas, kuris visa tai sapnuoja. Ir tai nesi tu,“ – aprašo G.Gascevičius. Albumas buvo įrašinėjamas akustiškai įdomiose vietose: apleistame sovietiniame kariniame raketų angare, dirbtinėje ežero saloje, akmeninėje pirtyje. Nuo rakandų iki staklių, įvairiausių skambančių objektų ar tradicinių instrumentų – pasitelkus kompiuterinę techniką, albume išgautas unikalus, dar niekada negirdėtas skambesys.
"Matomumai ir girdimumai tarsi verčia neabejoti visa ko tvarumu. Bet šešėlio šešėliai ir anapusybės ženklai vis praneša apie nepasakomumą, nes tai – ne iš žodžių pasaulio", - taip šio projekto idėją apibūdina muzikantas.
2021 metai išėjo albumas "Faustas". Tai performansinio spektaklio "Faustas" pagal J.W. Gete garso takelis.

2022 metų darbas įrašytas kartu su JAV gyvenančiu būgnininku Daliumi Naujokaičiu. Sumanymas kilo besišnekučiuojant - išaiškėjus, kad abu yra pamėgę Laodzi darbą „Dao De Jing”. Tai prieš du tūkstančius metų Kinijoje parašytas tekstas. Pagrindinė kūrinio idėja – sąvoka “dao” – apibūdinama kaip natūrali tėkmė.
Menininkai nusprendė pagroti kūrinį be jokių kinų muzikinių citatų ar dekoracijų su hieroglifais. Čia labiau nusitaikyta į turinį, kuris yra universalus, o ne apie kurį nors geografinį ar kultūrinį regioną.
Ginc mielai sutiko dalyvauti šiame projekte kaip kūrėjas, kuriam itin žavūs multisritiniai kūriniai, kuriuose daug jausmo, netikėtumo ir tuo pačiu išbaigtumo...
https://youtu.be/FHO4lNsaJJ8

Ethno Contemporary Ballet (toliau ECB, Ukraina) Teatro vadovė, choreografė, šokėja Nina Bulgakova
Šiuolaikinis etnobaletas – pažodžiui „šiuolaikinių žmonių baletas“. ECB teatro ir šokio mene tyrinėja simbolių sistemą, persmelktą nuorodų į kasdienius ritualus ir apeigas, atspindinčią gilią tautų pasaulėžiūrą, autentišką muziką derinant su šiuolaikinėmis vaizdų interpretacijomis.

Kai su vyru kūrėme savo privatų šokio teatrą „Etno Contemporary Ballet“, prisimena Nina, nemaniau, kad likimas nuspręs kitaip. Visos mano pastangos, idėjos, tiriamasis darbas ieškant naujų meninių principų šokyje buvo nukreiptas į šios grupės kūrimą. Dėl gerai žinomų įvykių Ukrainoje buvau priversta sustabdyti komandos veiklą.
Pasiruošus scenai, dalytis patirtimi, idėjomis, kūrybiškumu.
Per keturis sezonus ECB pastatė penkis visaverčius choreografinius spektaklius. Tai nėra daug, bet trupės komandos specializacija – mažos formos. Visuose pasirodymuose dalyvauja trys atlikėjai. Vykdant darbus projektuose, buvo atlikta praktinė tiriamojo darbo dalis, skirta scenos meno (šokio) darbo našumui didinti. Buvo keliamas uždavinys, ar įmanoma visavertiškai dirbti esant ribotiems ištekliams, statant pastatymus, vesti nuolatinę koncertinę ir gastrolių veiklą bei siekti rezultatų. Ekonominis mažųjų formų panaudojimo pagrįstumas besiformuojančioje pasaulio situacijoje, kai trūksta žmogiškųjų ir materialinių išteklių. Antrasis išskirtinis bruožas – bandymas permąstyti tautinį šokį ir pažvelgti į jį per modernumo prizmę. Ne stilizuoti, o rasti tai, kas būtų šiuolaikiška tiek forma, tiek turiniu, siužetu, prasme. Dirbome su įvairia muzikine medžiaga – tiek su neapdorotu, giliu folkloru, tiek su perdirbta muzika, na o šiandien jau ne pirmas kartas – su puikiausiais Lietuvos kūrėjais, ir mums tai nepaprastas malonumas. Priėjome išvados, kad tautiniai skirtumai nėra tokie svarbūs, bet mus visus vienija mūsų visuotinės žmogiškosios vertybės. Ypač karo akivaizdoje. Ir mes jau dirbame Suomijoje su Igno ir Ginto muzika, kuri užburia savo stiprumu, todėl mes laukiame Jūsų Ukrainos švenčių proga Šiaulių dramos teatre…
https://youtu.be/GAMzvJe8tag

Renginio partneriai: Šiaulių miesto savivaldybė, Lietuvos Kultūros Taryba

Gerų ir stiprių emocijų! SLAVA UKRAINI! HEROJAM SLAVA! Daugiau informacijos Šiaulių naktys FB

Renginio partneriai: Šiaulių miesto savivaldybė, Lietuvos Kultūros taryba

*******

Сучасна музично-танцювальна вистава «4308» (A3OB)
«4308» Вистава з живою музикою та сучасним танцем
В рамках фестивального заходу «Шяуляйські ночі 13», вистава присвячена святкуванню Дня Незалежності України. Участь приймають композитор, музикант, художник Ігна Юзоком, барабанний шаманом Ґінтасом Гасцевічюсом та Ethno Contemporary Ballet (Україна).
Більше року ми допомагаємо українським митцям долучатися до спільних мистецьких проектів із литовськими митцями. Цього року ми запросили у вир «Шяуляйських ночей» композитора, продюсера, виконавця та звукорежисера Ігнаса Юзокаса, та барабанщика-творця широкого профілю з Шяуляю Ґінтаутаса Гаскявічюса. Надзвичайно експресивна музика супроводжуватиметься танцем у виконанні Ethno Contemporary Ballet. Все виконання поєднує в собі код 4308, який, якщо розмістити його в квадратики, дасть слово A3OB. Цей легендарний батальйон захисників Маріуполя – це більше, ніж символ української боротьби, це символ сили, свободи, честі, стійкості та безмежної любові до України. Ці бійці є символом непереможності, а ця тема розвиватиметься в музично-танцювальній подорожі 4308.
Постановка є світовою прем’єрою, представленою «Шяуляйскими ночами».

Про розробників:
Ігнас Юзокас
Створює музику для театру (п'єси режисерів Д. Казлаускаса, А. Гініотіса, І. Стундзите, К. Сморигіна, П. Ігнатавічюса, О. Коршунова), кіно (Я. Явайчюса, стрічки Р. Чекуоліте), перформансу (танцювальна вистава LowAir). «Оспрендіс», «ГДА-ДАГ» для карильйону, труби та електроніки або навіть техно «Куба» для симфонічного оркестру).
Від цих гучних звуків переходи до потоків електронів. Зародилася любов і глибоке взаєморозуміння між ним і звуковими синтезаторами. Почалося створення модульного синтезатора (більше схожого на «систему виконання») і занурення у всесвіт звуків, що видаються ним. У цьому всесвіті знайшлося місце і «живій» музиці (дует з піаністом Ф. Рашковічем). Не цурайтеся взяти в руки контрабас (правда, звідти почалося музичне життя) або бас-гітару.
Він залишає студію з посмішкою разом із Крістіонасом Рібайтісом, Йонасом Шаркумісом (punctò) або командою швидкої допомоги. Музика для нього - буденне життя, яке прояснюється звуками! Розповідає музику… І в цьому проекті він створює основну лінію музики…
https://www.youtube.com/user/magneticfieldsdj

Ґінтаутас Гасцевічус
Ґінтаутас Гасцевічюс Ґінц - виконавець, майстер ударних та перкусії, композитор.
Сьогодні Ґінтаутас – учасник багатьох музичних проектів, автор саундтреків до виступів, який творить без стандартів і постійно дивує слухачів несподіваними перкусійними, вокальними та візуальними концептуалізаціями.
Сольний альбом Г. Гасцевічюса «FonoGrafijos» оцінили як один із найбільш концептуальних випущених альбомів у 2017 році. Творець, який вирізняється яскравими індивідуальними рисами, вважається у світі мистецтва особливо оригінальним творцем і виконавцем музичних вистав. Роботою артиста 2018 року став CD-альбом «Варава». Це справжній театр звуків.
У 2020 році вийшов третій сольний альбом «Oneirology» (грец. oneiros — мрія, logos — наука). Це третя частина трилогії – перший альбом він присвятив Вієті, другий – Ердві, а останній, як він сам каже, про Inside.
Альбом «Фауст» вийшов у 2021 році. Це вистава за мотивами «Фауст». Саундтрек до гетто. Робота 2022 року була записана разом з Даліусом Науйокайтісом, барабанщиком, який живе в США. Ідея виникла під час розмови – після того, як виявилося, що обом подобається твір Лаоцзи «Дао де цзін». Цей текст, написаний у Китаї дві тисячі років тому. Головна ідея твору - концепція «дао» - описується як природний потік.
Ґінц із задоволенням погодилася взяти участь у цьому проекті як творець, для якого мультидисциплінарні твори надзвичайно чарівні, з великим почуттям, здивуванням і водночас повнотою...
https://youtu.be/FHO4lNsaJJ8

Ethno Contemporary Ballet (далі ECB, Україна) Театральний керівник, хореограф, танцівниця Ніна Булгакова
Сучасний етнобалет - буквально «балет сучасних людей». ECB досліджує систему символів у мистецтві театру та танцю, пронизану відсиланнями до повсякденних ритуалів та обрядів, відображення глибинного світогляду народів, поєднання автентичної музики з сучасними інтерпретаціями образів.
Коли ми з чоловіком створювали власний приватний театр танцю «Ethno Contemporary Ballet», — згадує Ніна, — я не думала, що доля розпорядиться інакше. Усі мої зусилля, ідеї, дослідницька робота з пошуку нових художніх принципів у танці були спрямовані на створення цього колективу. Через відомі події в Україні я був змушений призупинити діяльність команди.
Коли сцена готова, діліться досвідом, ідеями, творчістю.
За чотири сезони ЄХБ поставив п'ять повноцінних хореографічних вистав. Це небагато, але особливість колективу трупи – малі форми. У всіх виставах беруть участь по три виконавці. Під час роботи над проектами проводилась практична частина дослідницької роботи, спрямована на підвищення продуктивності у сценічному мистецтві (танцю). Питання полягало в тому, чи можна з обмеженими ресурсами повноцінно працювати, будувати постановки, вести постійну концертну та гастрольну діяльність і досягати результатів. Економічна доцільність використання малих форм в умовах дефіциту людських і матеріальних ресурсів у світі. Друга відмінна риса – спроба переосмислити народний танець і подивитися на нього крізь призму сучасності. Не стилізувати, а знайти те, що було б сучасним і за формою, і за змістом, і за сюжетом, і за змістом. Ми працювали з різноманітним музичним матеріалом – як із сирим, глибоким фольклором, так і з обробленою музикою, і сьогодні вже не вперше – з найкращими творцями Литви, і це для нас надзвичайне задоволення. Ми дійшли висновку, що національні відмінності не такі вже й важливі, але всіх нас об’єднують загальнолюдські цінності. Особливо в умовах війни. А ми вже працюємо у Фінляндії з музикою Igno та Ginto, яка заворожує своєю силою, тож чекаємо вас з нагоди українських свят у Шяуляйському драматичному театрі...
https://youtu.be/GAMzvJe8tag
Партнери заходу: міська рада Шяуляй, Рада культури Литви
Гарних і сильних емоцій! СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЮ СЛАВА! Більше інформації Шяуляйські ночі на FB
Партнери заходу: міська рада Шяуляй, Рада культури Литви
ОРГАНІЗАТОР:
Громадська установа “Remigijaus akcija”

 

ORGANIZATORIUS:

Viešoji įstaiga “Remigijaus akcija”

įmonės kodas 145825257

PVM mokėtojo kodas LT458252515

bilietas per 1 min.
Renginys pasibaigęs
Renginio organizatorius prisiima visišką atsakomybę dėl renginio, jo vykdymo, neįvykimo, kokybės, turinio, pateikiamos informacijos apie renginį ir visų kitų su renginiu susijusių aplinkybių. TICKET MARKET teikia renginio organizatoriui tik bilietų platinimo paslaugą ir už renginį bei jo vykdymą neatsako. TICKET MARKET veikia kaip atsiskleidęs tarpininkas.