Iguanos naktis

DATA

2017-02-03, 18:00 val.
Penktadienis

Vieta

Valstybinis Šiaulių dramos teatras, Šiauliai

Kaina

0.00 €

Renginys pasibaigęs
100% saugus apsipirkimas

Pagrindinė renginio informacija

Nuolaidos: 5 € moksleiviams, studentams, senjorams, neįgaliesiems

Renginio trukmė: 2 val.30 min.

Pertrauka: yra

Organizatorius: Valstybinis Šiaulių dramos teatras

Svarbi informacija

  • Bilietus įsigyti galima visose TICKET MARKET kasose, Šiaulių dramos teatro kasoje, PayPost skyriuose (žr. bilietų kasos) bei internetu
  • Vienu kartu galima užsakyti ne daugiau kaip 15 bilietų, perkant internetu
  • Bilietams yra taikomi mokesčiai
  • Bilietai yra negrąžinami ir nekeičiami
  • Daugiau informacijos visą parą: tel. 1588 (pagal Jūsų ryšio operatoriaus tarifus)
Renginys pasibaigęs
Iguanos naktis

Tenesis Viljamsas
Dviejų dalių drama
Režisierius - Gytis Padegimas
Dailininkė scenografė - Birutė Ukrinaitė
Kompozitorius - Gintaras Kizevičius
Iš anglų kalbos vertė Aivaras Mockus

VAIDINA:
Meksina Folk - Nomeda Bėčiūtė
Pedro - Danielius Budrys
Pančo - Mindaugas Jurevičius
Lorensas Šenonas - Aidas Matutis
Henkas - Romanas Dudnikas
Ponas Farenkopfas - Eduardas Pauliukonis, Vladas Baranauskas
Frau Farenkopf - Silvija Povilaitytė
Volfgangas - Vaidotas Katutis, Aurimas Žvinys
Hilda - Lina Bocytė
Džudit Felouz - Nijolė Mirončikaitė, Irena Liutikaitė
Hana Dželks - Monika Šaltytė
Šarlotė Gudol - Donata Kielaitė, Viktorija Krivickaitė
Džonatanas Kofinas (Nonas) - Juozas Bindokas
Džeikas Lata - Aurimas Pintulis 


Apdovanojimai:
2012 m. Kultūros ministerijos premijos ir atminimo ženklo „Auksinis scenos kryžius″ nominanto diplomas Juozui Bindokui už geriausią 2011 m. teatro sezono aktoriaus vaidmenį (Džonatanas Kofinas (Nonas) – Tenesis Viljamsas „Iguanos naktis″, rež. Gytis Padegimas)

Amerikiečių dramaturgas Tenesis Viljamsas (Tennessee Williams, 1914-1983) laikomas žymiausiu Vakarų psichologinio teatro atstovu. Neišsipildžiusių laimės troškimų ir žiaurios tikrovės konfliktas atskleidžiamas populiariausiose jo pjesėse "Stiklinis žvėrynas", "Geismų tamvajus", "Orfėjas nusileidžia į pragarą", "Katė ant įkaitusio skardinio stogo" ir kt.

T. Viljamso pjesės ne kartą buvo ir tebėra statomos Lietuvos teatruose. Tačiau Šiaulių dramos teatro žiūrovams režisierius Gytis Padegimas pristatys Lietuvoje dar nestatytą pjesę "Iguanos naktis". Į spektaklio kūrybinę komandą režisierius pakvietė dailininkę Birutę Ukrinaitę, pasiūliusią netikėtą ir įspūdingą scenografijos sprendimą. Muziką kuria kompozitorius Gintaras Kizevičius.1962 metais parašytą pjesę specialiai šiam pastatymui iš anglų kalbos vertė Aivaras Mockus. Ši pjesė pirmą kartą buvo pastatyta Brodvėjuje 1961 metais ir suvaidinta net 316 kartų. 1962 metais už ją, kaip už geriausią metų dramos kūrinį, autorius pelnė du prestižinius apdovanojimus: Tony Award ir New York Drama Critics Award. Įžymus kino režisierius John'as Huston'as pagal "Iguanos naktį" 1964 metais pastatė to paties pavadinimo filmą, kuriame pagrindinius vaidmenis atliko Holivudo žvaigždės Richard'as Burton'as ir Ava Gardner. Filmas tapo sensacija, o pjesę imta statyti visame pasaulyje.

"Iguanos naktis"pasakoja apie buvusio kunigo, dabar turizmo kompanijos ekskursijų vadovo Šenono pastangas išsivaduoti iš vienatvės ir nusivylimo. Į Meksikos džiunglėse esantį viešbutį "Kosta Verde", kuriame šeimininkauja aistringa, kandi moteris, prieš kelis mėnesius našle tapusi misis Meksina Folk, Šenonas atvyksta su būriu religingų moteriškių, vadovaujamų kietakaktės mokytojos Džudit Felous. Šiame keistokame, aptriušusiame viešbutyje Šenonas susipažįsta su keliaujančia tapytoja Hana Dželks, kuri jau daugelį metų klajoja po įvairius kraštus su savo 97-mečiu seneliu Nono („pačiu seniausiu poetu pasaulyje").

Pjesės autorius atskleidžia audringas emocines ir seksualines jėgas, kurios valdo žmonių santykius, ir priešpastato jas giliai asmeniškiems žmogaus dvasios poreikiams. Šenono trokšta Maksina, jį vilioja nimfetė Šarlota, jis blaškosi tarp geismo ir kaltės, tarp kilnių polėkių ir visiško nusivylimo. Negana to, jį įkvepia, bet atstumia skaistuolė Hana, jam nuolat priekaištauja ir grasina Džudit Felous – nepadeda nei alkoholis, nei bėgimas nuo tikrovės, atrodo, jis priėjo liepto galą.

Dramos kulminacija – herojaus dialogas su Hana, kuris vyksta jos seneliui poetui Nonui rašant paskutinę poemą. Žmogaus jausmus, jo vidinio pasaulio grožį T. Viljamsas pjesėje iškelia kaip kontrastą brutaliai tikrovei. Šenonui tenka grumtis su tamsiausiais savo demonais už siekį sulaukti atleidimo ir išganymo. Tačiau tai ne jo vieno išgalėms – prireikia daugelio jį supančių žmonių palaikymo, kurie tarsi savaime ateina jam į pagalbą, veikiausiai tuo pačiu apgindami ir savo dvasią.

"Iguanos nakties" simbolika siejama su meksikiečių papročiu visą naktį laikyti pagautą iguaną ir po tam tikro ritualo iškilmingai suvalgyti. Pjesėje Šenonas išlaisvina viešbučio tarnų sumedžiotą iguaną, simbolizuojančią ir jo paties nenusisekusį gyvenimą. Tačiau tik spektaklyje paaiškės, ar pavyks Šenonui pasiekti vidinę laisvę ir nepriklausomybę.


Premjera 2011 m. gruodžio 3, 4 d.
Spektaklį iš dalies finansavo Lietuvos Respublikos kultūros rėmimo fondas

ORGANIZATORIUS:

Valstybinis Šiaulių dramos teatras

Įmonės kodas: 190755170

Tilžės g. 155, Šiauliai LT-76297

www.vsdt.lt

 

 

bilietas per 1 min.
Renginys pasibaigęs
Renginio organizatorius prisiima visišką atsakomybę dėl renginio, jo vykdymo, neįvykimo, kokybės, turinio, pateikiamos informacijos apie renginį ir visų kitų su renginiu susijusių aplinkybių. TICKET MARKET teikia renginio organizatoriui tik bilietų platinimo paslaugą ir už renginį bei jo vykdymą neatsako. TICKET MARKET veikia kaip atsiskleidęs tarpininkas.