Geismų tramvajus

DATA

2019-04-06, 18:00 val.
Šeštadienis

Vieta

Valstybinis Šiaulių dramos teatras, Šiauliai

Kaina

0.00 €

Renginys pasibaigęs
100% saugus apsipirkimas

Pagrindinė renginio informacija

Nuolaidos: 8 € bilieto kaina moksleiviams, studentams, senjorams, neįgaliesiems (su pažymėjimu) / u OMNI ID kortele - 2 € nuolaida brangesnės kategorijos bilietams (kontrolės metu pateikti kortelę)

Renginio trukmė: 3 val. 10 min.

Pertrauka: yra

Bilietai internetu: neparduodami likus 1 valandai iki spektaklio pradžios

Svarbi informacija

  • Bilietus įsigyti galima visose TICKET MARKET kasose, PayPost skyriuose (žr. bilietų kasos) bei internetu
  • Vienu kartu galima užsakyti ne daugiau kaip 15 bilietų, perkant internetu
  • Bilietams yra taikomi mokesčiai
  • Bilietai yra negrąžinami ir nekeičiami
  • Daugiau informacijos visą parą: tel. 1588 (pagal Jūsų ryšio operatoriaus tarifus)
Renginys pasibaigęs
Geismų tramvajus
 
Autorius - Tenesis Viljamsas  
Iš anglų kalbos vertė Irena Balčiūnienė
Režisierius – Algirdas Latėnas
Scenografas – Gintaras Makarevičius
Kostiumų dailininkė – Sandra Straukaitė
Kompozitorius – Linas Rimša
 
„Geismų tramvajus“ – žmogiškų jausmų ir gyvuliškų aistrų drama, neišsipildžiusių svajonių, meilės, laimės troškimo ir žiaurios tikrovės konfliktas. Į atgrasų darbininkų gyvenamąjį rajoną Naujajame Orleane JAV tramvajus, simbolišku pavadinimu „Geismai“, atgabena gražuolę Blanšą Dibua, kuri po dvasinių sukrėtimų virtinės (palaidojusi vyrą, tėvus ir tetas, praradusi gimtąją sodybą, irgi simbolišku pavadinimu „Svajonė“) tikisi rasti užuovėją sesers Stelos ir jos vyro Stenlio namuose. Deja, iškart aišku, kad mėlynų kombinezonų, alaus ir pokerio kvartale prancūzų imigrantų palikuonė su savo elegantišku garderobu ir rafinuotomis manieromis nepritaps. Prieš dešimtmetį tėvų namus palikusi sesuo Stela gyvena nuolankiai prisitaikiusi prie storžievio lenkų imigranto Stenlio Kovalskio. Šis neigiamai žiūri į viešnią, įtarinėja, kad ji iššvaistė už sodybą gautus pinigus. Blanša, balansuojanti ant nervinio išsekimo ribos, šliejasi prie santūraus Mičo. Šis žavisi gražuole, išmanančia literatūrą, poeziją. Užsimezgusius jausmus tarp Blanšos ir Mičo piktdžiugiškai nutraukia Stenlis, paviešindamas jaunos moters praeities nuodėmes.
 
Susitinka du antipodai: trapi dvasinė būtybė, virš realybės plevenanti vienadienė plaštakė Blanša ir pragmatiškas, bet primityvus Stenlis, kuris „valgo kaip gyvulys, vaikšto kaip gyvulys, šneka, kaip gyvulys“. Tarp Stenlio ir Blanšos fiziologinė ir dvasinė praraja didžiulė lyg tarp žmogbeždžionės ir plaštakės. Jis ją „paima“ per prievartą, net ne iš geismo ar aistros, o vien tam, kad sutryptų ir paniekintų tą jam nesuprantamą pasaulį. Per personažus vaizduojama skirtingų pasaulių, senosios ir naujosios Amerikos, sandūra, moralės ir geismų konfliktas.
 
Tenesis Viljamsas – amerikiečių dramaturgas, išgarsėjęs pjesėmis „Geismų tramvajus“, „Katė ant įkaitusio skardinio stogo“ (už šias dvi autorius apdovanotas Pulicerio premijomis), „Stiklinis žvėrynas“ ir kitomis. Lietuvos teatrų scenose skaičiuojama apie dvi dešimtys šio autoriaus dramų pastatymų. Šiaulių teatralams šis dramaturgas irgi nesvetimas. Du spektaklius – „Ištatuiruotoji rožė“ (1978 m.) ir „Nuostabus sekmadienis iškylai prie Krev Kero“ (1996 m.) – pastatė režisierė Regina Steponavičiūtė, o Gytis Padegimas – „Iguanos naktį“ (2011 m.)
 
„Geismų tramvajus“ – vienas geriausių pasaulinės dramaturgijos kūrinių, parašytas 1947 m., Lietuvoje pirmą kartą buvo pastatytas 1974 m. Kauno dramos teatre. Tačiau per dešimtmečius ši psichologinė drama neprarado aktualumo.
Premjera - 2014 metų gruodžio 23 d.
 
 
APDOVANOJIMAI
  • 2015 m. Šiaulių m. savivaldybės premija ir geriausios 2014 m. metų aktorė vardas - aktorei Ingai Jarkovai už Stelos Kovalski vaidmenį Tenesio Viljamso spektaklyje „Geismų tramvajus“.
  • 2015 m. moterų klubo "Šiaulietė" premija aktoriui Aurimui Pintuliui už Haroldo Mičelo vaidmenį Tenesio Viljamso spektaklyje „Geismų tramvajus“.

 

ORGANIZATORIUS:

Valstybinis Šiaulių dramos teatras

Įmonės kodas: 190755170

Tilžės g. 155, Šiauliai LT-76297

www.vsdt.lt

 

 

bilietas per 1 min.
Renginys pasibaigęs
Renginio organizatorius prisiima visišką atsakomybę dėl renginio, jo vykdymo, neįvykimo, kokybės, turinio, pateikiamos informacijos apie renginį ir visų kitų su renginiu susijusių aplinkybių. TICKET MARKET teikia renginio organizatoriui tik bilietų platinimo paslaugą ir už renginį bei jo vykdymą neatsako. TICKET MARKET veikia kaip atsiskleidęs tarpininkas.